Hoe fotografeer je sneakers? Het fotograferen van je kleding en sneakers is populair! Op streetwear- en fashionblogs zie je de vetste en meest sprankelende foto’s voorbij komen. Heb je net een mooi paar sneakers gekocht? Dan kun je zelf toffe foto’s maken. Maar hoe dat precies moet? Dat lees je hier.

Wat heb je nodig?

Al gauw raken sneakerheads – de alomtegenwoordige term voor fanatiekelingen – de kluts kwijt bij het bepalen van wat voor apparatuur ze nodig hebben. Er zijn ook zoveel opties. Eigenlijk net zoals met schoenen. Maar dat wilt niet zeggen dat het extreem ingewikkeld ligt. Neem een goede compact camera in handen, of leg je handen op een spiegelreflexcamera en schroef er een 50mm f/1.8 lens op. Positioneer handig en zelfstandig met een kantelbaar scherm, zet de timer aan of gebruik een afstandsbediening en klik je mooiste plaatje!

Houd je sneakers fris

Omdat je sneakers moeten stralen op je foto’s, is het enorm belangrijk dat je ze schoon en fris houdt. Neem daarom altijd Quick Wipes – reinigende doekjes speciaal ontworpen voor sneakers – mee op pad, voor als je vlekjes wilt wegpoetsen. Leg een mooie strik (lees: geen veterlasso’s!) en rol je broek één of twee slagen om, en je bent er klaar voor. De look van een paar sneakers kan je heel makkelijk kracht bij zetten door een toffe achtergrond te gebruiken. Breng sneakers tot leven door ze voor een diep uitzicht te plaatsen. Of kunstzinnige graffiti. Of je fotogenieke chihuahua. Wees creatief!

Voor de onderstaande foto reisde ik af naar de perfecte spot om mijn Nike Air Jordan 12 “Cool Grey” op voorgrond van de Erasmusbrug te krijgen. Aangezien Rotterdam een enorm levendige stad is, tilde ik mijn voet op – om zodoende het geheel wat speelser te maken.

EXIF: 50mm, f/4, 1/250e op ISO 200, geen flitser

Laat je sneakers uit de foto knallen

Het is de bedoeling dat je sneakers (bijna) alle aandacht krijgen in de foto. Zorg daarom voor een mooie scherptediepte. Probeer altijd op een lage F-stop te zitten (bijvoorbeeld f/2.8 of f/3.5) om mooie, zachte bokeh te genereren. Brandpuntsafstand is hier ook heel belangrijk voor. Je moet niet te dichtbij je camera staan, maar ook weer niet te ver. Houd 1-2 meter aan om je sneakers er het beste uit te laten komen.

Voor onderstaande foto was ik op zoek naar basisvuurwerk dat oranje licht zou afgeven, om met mijn New Balance x Concepts 997 “Luxury Goods” een laatste knaller van het jaar af te vuren. Hierin is goed te zien waarom de juiste afstand belangrijk is; het vuurwerk en de rook moesten er volledig op staan, maar de verder compleet donkere achtergrond voegt weinig toe. Daarom niet te dichtbij en niet te ver weg.

EXIF: 50mm, f/5.6, 1/10e op ISO 200, geen flitser

De perfecte compositie

Iedereen kan met sneakers voor een camera staan en op de knop drukken. Maar jij wilt natuurlijk opvallen! Daarom zoek je te allen tijde naar de perfecte compositie. Hanteer de regel van derden en deel je scherm op in drieën (dit kan je doen door een raster weer te geven, meestal via de display-knop). Kies een richting waar je sneakers naartoe wijzen en positioneer jezelf op een derde van het beeld. Als je dit weet te combineren met een aantrekkelijk lijnenspel op de achtergrond (bijvoorbeeld met een brug, gebouw of ander voorwerp), zijn dat bonuspunten!

De Nike Air Jordan 8 “Aqua” vormt een perfecte match met deze cobra sokken. Omdat ik een cobra in het echt liever op een veilige afstand zou zien, wilde ik afstand ook laten zien in mijn foto. Ik reisde af naar ‘s-Hertogenbosch waar een langwerpig, modern bankje staat. Door de sneakers op een linker derde van het beeld te plaatsen, krijgt het bankje meer ruimte en wordt de kijker meegesleept in de actie.

EXIF: 50mm, f/3.5, 1/50e op ISO 100, geen flitser

Nabewerking

De één is er dol op, de ander niet zo. Ik vind het zelf altijd die extra push aan de foto geven die het af maakt. Schiet altijd foto’s in RAW in plaats van JPEG, zodat je nog volledige controle mét kwaliteitsbehoud hebt. Adobe Lightroom en Adobe Photoshop RAW bieden elk zeer vernuftige functies om het beste uit je beelden te halen. Experimenteer los op alle regelaars en creëer een eigen stijl. Wees niet bang om contrast omhoog te gooien, maar houd wel onder- en overbelichting in de gaten. Omdat ik de voorkeur heb om kleuren zo goed en authentiek mogelijk tot hun recht te laten komen, let ik hier op bij het nabewerken. Foto gemaakt bij kunstlicht met een ietwat gele gloed? Ik brush dat dan netjes weg, samen met kleine oneffenheden, zoals vuiltjes, takjes, stof en dergelijke.

Toen ik mijn Nike Air Jordan 11 “72-10” liet customizen in een volledig zwarte afwerking, wist ik dat ik een schoen in bezit had die niemand anders had. Een mysterieuze schoen. De foto moest dan ook mysterieus worden, dus ik experimenteerde in de nabewerking met de van oorsprong gele straatverlichting – die ik met de hues naar groen heb omgegooid.

EXIF: 50mm, f/4.5, 0.8e op ISO 100, smartphone zaklamp

Als je het leuk vindt om soms nog een stapje verder te gaan, kun je net zoals ik elementen toevoegen die een verhaal vertellen. Voor de foto van mijn Nike Air Jordan 3 “Fire Red” wilde ik doorlinken naar het Game Boy Advance spel Pokémon Fire Red. Omdat ik deze tot diep in de nacht heb gespeeld, vond ik het leuk om dit symbolisch te laten terugkomen in een nachtfoto. In de slideshow iets hierboven zie je bijvoorbeeld een sneakerfoto met Bugs Bunny. Pas wel altijd op met copyright!

EXIF: 50mm, f/3.2, 1/20e op ISO 800, smartphone zaklamp

De foto’s die je in het blog ziet, zijn allemaal gemaakt met de Nikon D5100 spiegelreflexcamera en het Nikon AF-S 50mm f/1.8G objectief.

Blog geschreven voor CameraNU.nl.